24. 11. 2022

Investície do automobilového priemyslu sú najkomplexnejšie. Zaznelo na Slovak Industry VISION Day.

V Šamoríne sa 24. novembra konalo medzinárodné biznis fórum Slovak Industry VISION Day, ktoré organizovala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR. Venované bolo Priemyslu 5.0 – príležitostiam, inšpiráciám a obchodným rokovaniam. Na jednom mieste sa tak stretlo takmer 200 firiem zo štrnástich krajín sveta, aby diskutovali o nových trendoch v podnikateľskom sektoru s možnosťou získať nové kontakty a zapojiť sa do diskusií s odborníkmi z praxe, či akademickej obce.

Na podnikateľskom fóre sa zúčastnil za rezort hospodárstva štátny tajomník Petr Švec, ktorý vystúpil v rámci panelu Čo prináša megainvestícia automobilky VOLVO krajine. „Investície do automobilového priemyslu sú veľmi vítané, pretože patria medzi k najkomplexnejším. Okrem samotnej finálnej výroby v automobilovom závode totiž na seba viažu obrovské množstvo dodávateľov v krajine. Pri jednej automobilke môžeme hovoriť o stovke dodávateľov a subdodávateľov, ale i o veľkom množstve služieb od školstva až po recykláciu. Na Slovensku sa preto môžeme tešiť, že patríme k svetovým veľmociam, čo sa týka výroby áut a vítame i novú investíciu, ktorú predstavuje prichádzajúce Volvo Cars Slovakia,“ skonštatoval  Peter Švec. Zároveň vyzval podnikateľov, ktorí majú záujem dostať sa do dodávateľskej siete spoločnosti Volvo Cars Slovakia, sa môžu prihlásiť na webovej stránke SARIO:  Prihlásenie podnikateľov - Volvo.

Odborné diskusie počas fóra reflektovali na najaktuálnejšie témy ako napríklad vývoj dronovej ekonomiky používanej v priemysle, inovatívne technológie, možnosti zapojenia sa slovenských firiem do vesmírneho sektora a projektov ESA. Nechýbali ani prednášky o využití umelej inteligencie v energetike a o smart technológiách a maximalizovaní ich potenciálu.

Na biznis fóre mohli účastníci získať aj komplexné informácie o možnostiach ako využiť projekty z Plánu obnovy a odolnosti a o projektoch Nórskych fondov na Slovensku.

Tlačový odbor MH SR

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky